savacon@gh.gl
kalaallisut..English
 

 

 
 

Dyrlægen

Dyrlægeembedet i Qaqortoq blev oprettet efter den meget hårde vinter 1966 - 1967, hvor over halvdelen af den voksne fårepopulation døde. Man besluttede herefter fra dansk side i 1968 at indsætte en dyrlæge i Qaqortoq til at hjælpe de grønlandske fåreholdere. Dyrlægen fik sæde i fåreavlsbestyrerboligen på Kirkegårdsvej, som senere også blev kaldt Landbrugets Hus.

Dyrlægeembedet i Qaqortoq blev derfor oprindeligt oprettet primært for at servicere fåreholderne. I dag er opgaverne ud over rådgivning til fåreholderne også omfattet at forvaltning af Selvstyrets love indenfor levnedsmiddelområdet, deltagelse i kødkontrolopgaver, sagsbehandling i forbindelse med blandt andet dyreværnssager, overvågning af kommunal indsats imod rabies og sideløbende at drive klinisk praksis for smådyrene i byen og området i syd.

Rådgivning af fåreholdere
Hovedparten af veterinære problemer i besætningerne opstår i vinterperioden og om foråret ved læmningen. I denne periode er fårene opstaldet og bliver vinterfodret. Typiske kliniske problemer er Listeriose, drægtighedssyge, mælkefeber og problemer i forbindelse med læmning (dystoki). Medicinudlevering og behandling foregår ved, at der foretages en telefonkonsultation med dyrlægen, hvorefter fåreholderne henter medicin fra medicindepoter, og selv foretager behandling efter anvisning.

De sidste får blev importeret i 1924, og der er derfor tale ret isoleret population af får i Grønland, som ikke har haft de samme alvorlige sygdomme som man har set i andre lande. Maedi og Scrapie er ikke fundet i Grønland, og antistof undersøgelser for parainfluenza og border-disease virus har været negative og mycobakteria undersøgelser har også været negative. På den anden side er Rabies endemisk blandt ræve i Grønland, og enkelte får bliver inficerede med rabies efter kontakt med ræv.

Email: uumasut@nanoq.gl

Telefon: 34 50 00 - omstilling til dyrlæge